KROKANTE PEER EN GEMBER CRUMBLE MET SALTED CARAMEL

INGREDIËNTEN

(voor 2 personen)

 

Voor het fruit

  • 2 grote Conference peren (ze hoeven niet rijp te zijn)
  • 20 g. korrels xylitol
  • 60 g. gemengd rood fruit

Krokante ‘crumble topping’

  • 30 g. gezouten boter, in blokjes
  • 60 g. bloem
  • 50 g. korrels xylitol
  • 40 g. havermoutvlokken
  • 40 g. gehakte amandelen
  • 1 theelepel gemberpoeder
  •  ½ theelepel kaneelpoeder

WERKWIJZE

1.     Schil de peren en snijd ze in blokjes. Verwarm ze langzaam in een pan met 20 g. xylitol en het rode fruit tot ze zacht zijn. Voeg 100 ml. water toe om de vruchten aan de kook te krijgen. Rustig laten koken tot alles zacht is en de vloeistof is gereduceerd tot een glanzende roze siroop.

2.     Zet terwijl het fruit opstaat de oven op 180 graden.

3.     Voor het maken van de ‘crumble topping’ (de bovenlaag): wrijf met je vingertoppen de bloem en de koude blokjes boter samen tot het geheel op heel fijne broodkruimels lijkt. Voeg de havermoutvlokken toe, de xylitol, de amandelen, de gember en het kaneel, en meng alles.

4.     Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de topping er over. Bak gedurende 10 minuten. De topping gaat samenklonten, geen paniek, dit is goed! Haal het geheel uit de oven en meng nog een beetje door en zet het nog eens 5 minuten in de oven. (Opmerking: wanneer je het uit de oven haalt, zal de topping niet onmiddellijk krokant worden, zoals dat met suiker gebeurt. Dat komt doordat xylitol, anders dan suiker, bij verhitting niet karamelliseert. Maar maak je geen zorgen, laat de topping gewoon even afkoelen, dan wordt ' ie vaster en lekker krokant.)

5.     Gooi het warme fruitmengsel in een vuurvaste schaal en doe er het krokante ‘crumble’-mengsel bovenop. Bak het geheel 5 minuten in de oven op 180 graden,  zodat het warm kan worden geserveerd. Twee bollen Oppo ‘Salted Caramel’ erbovenop, of vanille als je dat lekkerder vindt.

6.     Smullen maar!

pear crumble 2.jpg
Harry Thuillier